Lys bruker ca. 8 minutter på å reise fra solen til oss. Da må det ta millioner av år å reise fra stjernene langt borte? Universet må være mye, mye eldre enn jorden? Sånn kan det se ut. Men vent litt. Gud sier i Bibelen at han lagde jorden først. Han lagde den alene helt for seg selv på dag én. Stjernene måtte vente til dag 4. Fordi jorden er viktig, veldig viktig. Den er enestående.

«Astronaut» betyr stjerneseiler. Da astronauten Neil Armstrong satte fot på månen i 1969, steg en blå planet opp i den svarte himmelen: Lille jorden i et uendelig og totalt mørke. Så den er ikke viktig allikevel? Jorden er fortapt? Sånn så det ut. Men vent litt. Astronauten så ingen stjerne. Man ser nesten ikke stjerner fra månen. Men det gjør vi! Massevis av dem. Det finnes ingen planet i hele Melkevei-galaksen hvor du kan se så mange lys på himmelen. (Se filmen ‘The Privileged Planet’.)

Det er akkurat som Gud sier i Bibelen. Han lagde stjerner for å være lys for jorden. Hvorfor er jorden så viktig for Gud? Han lagde den for å være et hjem. Et hjem for Jesus, Guds Sønn. Et hjem han vil dele med oss. Jesus er «arving til alle ting. Du [Jesus] la i begynnelsen jordens grunnvoll, og himlene er dine henders verk» (Hebreerbrevet 1:2,10).

Jesus kommer tilbake

Da Gud lagde jorden i begynnelsen var alle glade. Ingen annen planet var et så fint hjem. Dyrene var venner. De spiste bare planter. Ingen mobbet. Ingen ble syk eller døde. Alt var rettferdig. Adam og Eva var også rettferdige. Selv om de var nakne, følte de ingen skam. Men da gikk det galt. De hørte ikke på Gud, men på slangen. Da ble ting urettferdig og dumt. Adam og Eva mistet rettferdigheten. Det var et problem. Gud er rettferdig. Han kan ikke bo med oss når vi er urettferdige. Gud er som solen. Solen er bra men vi trenger klær eller solkrem så vi ikke blir solbrent.  Gud måtte lage klær til Adam og Eva. De kunne ikke gjøre det selv. Da måtte et uskyldig lam dø. Det var et bilde  på Jesus. Jesus er Guds lam som døde på et kors for oss så at vi kan få hans rettferdighet. En dag vil Jesus komme tilbake til jorden som konge. Da vil han gjøre alt bra igjen.

Lyset fra stjernene langt borte

Så hvordan kunne Adam og Eva se lys fra stjernene langt borte? Vi vet ikke. Ingen av oss var der men det finnes gode forslag. Var verdensrommet kanskje som en stor trampoline med jorden presset ned i midten? Tiden gikk da mye fortere ute i rommet enn nede på jorden. Pga tyngdekraft går tid fortere oppe på et fjell enn nede i en dal. Det sies at data fra Hubble-teleskopet og Planck-romskipet tyder på at jorden fortsatt er nær sentrum av universet.

Andre tenker på klokkeslett. Når vi spiser lunsj i Norge, er det natt i Australia. Du kan fly fra en by i Amerika kl 13 og når du lander i en annen by er det fortsatt kl 13! Var det noe slik Gud gjorde på dag 4 da han lagde verden? Vi vet ikke men Gud vet.

Ingen vet hvordan stjerner eller andre ting i verden ble til. Vi mennesker klarer ikke å lage en eneste naturlig eller levende ting. Men Guds jord er en ener. Det ser vi. Jesus lagde den og fylte den. Bare Jesus kan lage den på nytt. «Kom snart, Herre Jesus!» sier jeg. Hva sier du?